Welkom bij Sleutel24 - Uw veiligheidsspecialist

FAQs

Wij helpen u graag verder met uw vraag. U kunt uw vraag hieronder opzoeken.

Het kan zijn dat jouw cilinders hard aan vervanging toe zijn. Maar dan is er een belangrijke vraag: vervang ik alleen mijn cilinders
of ook mijn deurbeslag?

Wij adviseren om beide te vervangen. Behalve lockpickbeveiliging, boorbeveiliging en breekbeveiliging is een nieuwe cilinder
ook met kerntrekbeveiliging beveiligd. Het is erg verstandig om een cilinder te kiezen die SKG*** gekeurd is.
Dit om een simpele reden: deze cilinders zijn de hoogst gekeurde cilinders en vertragen het inbreken met zeker 5 min.

Waarom moet hier dan nog een extra deurbeslag bij met kerntrekbeveiliging? Een deurbeslag met kerntrekbeveiliging beveiligt
niet alleen uw cilinder extra, maar schrikt ook nog eens de inbrekers af. Als een inbreker een deurschild ziet met
kerntrekbeveiliging weet deze inbreker al dat het erg lastig gaat worden om de cilinder open te krijgen.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen schrijft voor dat je een SKG** hoofdslot moet hebben in combinatie met een veiligheidsbeslag
SKG** en bijbehorende sluitkommen of kasten. Ook behoort kerntrekbeveiliging tot een van de eisen van het Politiekeurmerk
Veilig Wonen. Er is geen eis dat dit in de cilinder of in het deurbeslag moet zitten. 

Je wilt er alles aan doen om de inbrekers buiten te houden of in ieder geval zo lang mogelijk te vertragen. Ons advies is dus:
vervang beide en voorkom inbreken in uw woning!

Er zijn een aantal opties die je kunt selecteren bij de cilindersloten:

  • Hotelfunctie/2 zijdig bedienbaar
  • Vrijloopfunctie
  • Knop

Hotelfunctie/2 zijdig bedienbaar: dit is een functie waarbij het mogelijk is om de sleutel aan de binnenzijde van de deur te laten zitten en alsnog van buitenaf het slot te kunnen openen. Een erg handige optie voor de mensen die af en toe hun sleutel vergeten uit de deur te halen!

Vrijloopfunctie: de vrijloopfunctie is voor nooddeuren als nooduitgangen. Dit houdt in dat de meenemer (het zwarte rond draaiende onderdeeltje van de cilinder) vrij kan draaien en dus altijd de cilinder kan openen.

Knop: de cilinderoptie knop betekent het plaatsen van een knop aan de binnenzijde van de deur. Dit zodat je niet meer met een sleutel de deur van binnenuit op slot hoeft te doen. Let er wel op dat dit niet in iedere situatie handig is!

Er is in cilinderslot wereld helaas geen sprake meer van een “standaard” maat, alleen een vanaf maat. De vanaf maat voor hele cilinders SKG3, dubbele cilinders SKG3 of knopcilinders SKG3 is 30/30 (voor Mauer 31/31 en voor M&C 32/32). Voor halve cilinders SKG3 is de vanaf maat 10/30 (voor Mauer 9/31 en voor M&C 10/32).

Alle cilinders en cilindersets zijn daarom maatwerk en vallen buiten het herroepingsrecht van de wet koop op afstand.

Waarom is er geen sprake meer van een standaard maat?

Elke woning heeft tegenwoordig wel minstens 1 of meerdere cilinders die aan 1 of beide zijdes 5mm of meer verlengd zijn. Dit komt omdat alle deuren sinds de 21e eeuw anders zijn en naar wens van de opdrachtgever worden gemaakt in bijvoorbeeld hout, kunststof of aluminium. En daarbij speelt energiebesparing en isolatie een zeer grote rol. Hoe meer energiebesparing in de deur moet, hoe dikker deze wordt of hoe meer glas er in de kunststof of aluminium deur moet, hoe dikker de kunststof of aluminium omlijsting van de deur. Dit maakt dus dat elke deur en elke woning andere maten cilinders heeft.

Cilinderfabrikanten nemen daardoor geen cilinders in retour. Een bestelde cilinder in een foute maat kan niet meer uit elkaar en is dus simpelweg afval voor de cilinderfabrikant. De klant is bij een verkeerd bestelde cilinder dus genoodzaakt een nieuwe cilinder te kopen.

Zijn er uitzonderingen?

Er is één uitzondering: De Modulaire SKG3 cilinders van M&C, de types M&C Color en de M&C Color PRO zijn wel achteraf aan te passen in lengte. Dat wil zeggen: de lengte kan aangepast worden naar minimaal 32/32 of maximaal 52/52 en alles wat daar tussen zit.

De sluitcilinder correct meten:
Meet altijd vanuit het midden van de cilinder. Het midden van de cilinder is het schroefgat, waarbij u in gemonteerde toestand de (meegeleverde) schroef indraait waarmee de cilinder in het slot gefixeerd wordt. Profiel cilinders worden alleen door middel van een bevestigingsschroef in het slot gefixeerd.

Indien u de uitgebouwde cilinder voor u liggen heeft, moet u er goed op letten wat de buitenzijde en wat de binnenzijde van de cilinder is. Bij de bestelling in onze shop is de buitenmaat met “A” en de binnenzijde met “B” aangegeven. Buiten en binnen aangeven is zeer belangrijk in het geval dat u een knop cilinder besteld. Wanneer u de binnen en buitenmaat verwisseld komt de knop aan de verkeerde zijde van de cilinder te zitten en dit leidt in de meeste gevallen tot extra kosten.

In tegenstelling tot andere cilindermerken zijn alle SKG*** cilinders die wij verkopen zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde gelijkwaardig beveiligd. Er zit dus geen verschil in de binnen en buitenzijde op het gebied van beveiliging. Controleer ook de totaal lengte welke altijd de opgetelde lengte van binnen-  en buitenzijde moet zijn.

Bij ons bovengenoemde voorbeeld is de totale lengte 60 mm (30mm + 30mm).  Wanneer u de sluitcilinder in uitgebouwde toestand meet, meet u vanaf het schroefgat uit naar buitenzijde en naar de binnenzijde. Let er wel op dat u bij het meten rekening houdt met de dikte van het deurbeslag. Anders is uw cilinder te klein en komt in uw deurbeslag te liggen.

Uitleg Deurbeslag:

Deurbeslag is te koop in allerlei uitvoeringen waaronder deurbeslag met rozetten of deurbeslag met schilden. Als u deurbeslag wilt toepassen met een deurschild, dan is het belangrijk om de zogenaamde PC maat (slotafstand) op te meten. De slotafstand is de afstand tussen het hart van de deurkruk en het slotgat.

 

Afstand en Doornmaat:

Sloten zijn in diverse afmetingen leverbaar. Bepaalde afmetingen zijn gestandaardiseerd en zodoende voor ieder slot hetzelfde. Echter zijn er ook in die maten weer verschillende uitvoeringen. 2 belangrijke afmetingen van een slot zijn de PC maat ook wel Afstand genoemd en de Doornmaat.

  

deurbeslag_meten_1

 

PC maat/Afstand:

De PC maat is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een bonte baard sleutelgat of het gat van het Vrij/Bezet beslag van een BAD/WC slot kan zijn wordt deze maat meestal gewoon de Afstand genoemd.

De afstand van een slot is o.a. afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Bij woningbouwsloten, dit kunnen zowel binnen als buitendeuren zijn is de afstand meestal 55mm
Zwaardere sloten en veiligheidsloten hebben meestal een afstand van 72mm. Voordeel is dat bijv. de deurkruk of deurknop op grotere afstand van de cilinder zit en er zodoende meer ruimte is voor de bediening. 72mm is de standaardmaat. Smaldeursloten zijn zelfs leverbaar met 92mm.

In het buitenland zijn 85mm (België) en 70mm(Frankrijk) veelgebruikte afstanden.

Bad/WC sloten daarentegen hebben vaak een afstand van 78mm. Dit komt meest voor in Duitsland. Voor de Nederlandse markt wordt ook bij Bad/WC sloten 72mm gebruikt.

 

 

deurbeslag_meten_2

Doornmaat:

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het krukgat en/of cilindergat.

Sloten zijn over het algemeen in standaard doornmaten leverbaar maar ook op bestelling in vele uiteenlopende andere maten. Soms tot wel 120mm! Wel gaat deze maat altijd in stappen van 5mm.

Een standaardmaat van bijv. een projectslot is 60mm En van een plataldeurslot is dit weer 55mm. Een woningbouwslot heeft als standaardmaat 50mm. Voor sloten gebruikt in ouderen-woningen/verpleegtehuizen etc. is een grotere doornmaat vaak wenselijk. Maar ook bij gebruik van bijv. een grote deurknop. De afstand tussen de deurpost en de knop is bij kleinere doornmaten soms erg beperkt zodra de deur geopend moet worden. (bij een naar binnen draaiende deur)

Ook in het buitenland zijn andere doornmaten gangbaar. In Duitsland heeft zelfs een projectslot bijv. 50mm.

Smaldeursloten (voor profielramen en deuren) kunnen zelfs in hele kleine doormaten geleverd worden. Dit begint vaak al bij 18mm.

 

 

 

figuur-hoe-meet-ik-mijn-deurbeslagDeurschild met gat voor een profielcilinder (Figuur1):
Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een profielcilinder, dan zijn er drie standaard maten: 55, 72 en 92 mm. Figuur 1 geeft aan hoe we de PC maat (slotafstand) kunnen meten

Deurschild met sleutelgat voor een zogenaamde baardsleutel (Figuur 2): 
Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een baardsleutel, dan zijn er twee standaard maten: 56 en 72 mm. Figuur 2 geeft aan hoe we de slotafstand kunnen meten.

Deurschild met gat voor een rondcilinder (Figuur 3):
Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een rondcilinder, dan zijn er twee standaard maten: 73,5 en 78 mm Figuur 3 geeft aan hoe we de slotafstand kunnen meten.

Deurschild met gat voor een WC-sluiting (figuur 4):
Als u een deur heeft waarop een schild moet komen met een gat voor een WC-garnituur, dan zijn er drie standaard maten: 57, 62 en 72 mm. Figuur 4 geeft aan hoe we de slotafstand kunnen meten.

Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u ons ook benaderen door op de onderstaand knop te klikken.

Hulp nodig?